Buteyko,
wie was hij?

Konstantin Buteyko

Een Oekraïens/Russische arts (1923-2003), raakte al tijdens zijn studie gefascineerd door het verband tussen ademhaling en gezondheid. Hij vond onderzoek dat aantoonde dat te diepe (zware) ademhaling allerlei lichamelijke processen in de war schopt. In de jaren 50 ging hij zelf met zijn team van medisch specialisten wetenschappelijk onderzoek doen. Hiermee behaalde hij verbluffende resultaten bij astmapatiënten. In de jaren 70 kreeg zijn methode eindelijk enige erkenning. In 1985 werd de methode erkend door het Russisch Ministerie van Volksgezondheid. Na de val van het ijzeren gordijn werd het langzamerhand bekender in het westen. De laatste 25 jaar is de Buteyko methode uitgebreid van Australië naar Nieuw-Zeeland, Engeland, Hong Kong, Canada, USA, Frankrijk, Ierland, Duitsland en Nederland. Er komen steeds meer landen bij waar de methode voeten aan de grond krijgt.

Kooldioxide, niet zomaar een afvalproduct 
De essentie van de Buteyko methode is het rustiger, minder zwaar maken van de adem. De grondslag hiervoor is het gehalte aan kooldioxide (CO2) in het bloed omhoog te brengen. CO2 wordt nog vaak gezien als afvalstof (we ademen zuurstof in en kooldioxide uit), terwijl dit gas een belangrijk rol speelt bij de afgifte van zuurstof aan allerlei organen (Bohr-effect, 1904). Als we verkeerd en te zwaar ademen, als gevolg van b.v. angst, stress, door de mond ademen, verkeerd sporten etc. verliezen we teveel CO2 en dat willen we juist niet. Professor Buteyko spreekt van verborgen chronische hyperventilatie, een constant te laag CO2 gehalte in het bloed. Buteyko heeft een lijst opgesteld van ca. 150 ziektes en aandoeningen die hiermee direct verband houden. CO2 ontspant bovendien glad spierweefsel. Dit gladde spierweefsel bevindt zich rondom de longen, darmen, maag, slagaders, in de hersenen en haarvaten. Ook houdt CO2 de zuurgraad (pH-waarde) van het bloed in balans. Dit is nodig voor een goede werking en uitwisseling van hormonen, mineralen, enzymen en vitaminen.

Van mij zal je dus NOOIT horen: ‘Haal maar even lekker diep adem’.

Ziektes

De meest bekende van de totaal ca. 150 ziektes en aandoeningen die Buteyko in verband bracht met verkeerde ademhaling zijn:

Hooikoorts, eczeem, astma, longemfyseem, bronchitis, COPD, allergieën, constipatie, diarree, hoge bloeddruk, hartritme stoornis, angststoornissen, angina pectoris, hart & vaatziekten, hoge cholesterol, diabetes mellitus, chronische vermoeidheid syndroom, maagzuur, hyperventilatie, hoesten, verstopte neus, slapeloosheid, stress, concentratieproblemen, snurken, slaapapneu, sinusitis, verlaagde weerstand en spierkrampen.

Stikstofoxide, het goud in de neusholte
Vrij recentelijk, in 1995, werd de rol van stikstofoxide (NO), wat geproduceerd wordt in de neus- en bijholten, duidelijk. Door de neus ademen heeft sowieso als voordeel dat de ingeademde lucht wordt verwarmd, gezuiverd en bevochtigd. Tegelijkertijd komt er NO vrij vanuit de sinussen. Dit gas stroomt mee tot diep in de longen en bevordert (net als CO2) de opname van zuurstof in het bloed en heeft ook de vaatverwijdende eigenschappen. De hele longen worden voorzien van zuurstof. Bij snelle, oppervlakkige mondademhaling komt het zuurstof alleen in het bovenste gedeelte van de longen. Daarnaast is aangetoond dat NO de groei van ziekteverwekkers, zoals (griep) virussen en bacteriën remt. Onderzoek uit 20201 naar de antivirale eigenschappen van NO toont aan dat het de progressie en de ernst van COVID-19 kan indammen. Leuk te vermelden is dat uit een ander onderzoek uit 20152 is gebleken dat bij neuriën 7x meer NO in de neusholte wordt geproduceerd dan bij normaal uitademen.

Reden temeer om door je neus te ademen (in EN uit) en de hele dag door vrolijk te neuriën ;-).

Referenties:
1. -ClinicalTrials.gov. “Nitric Oxide Inhalation Therapy for COVID-19 Infections in the ED (NO COV-ED).” Clinicaltrials. gov. Published April 18, 2020. https://clinicaltrials.gov/ ct2/show/ NCT04338828 (accessed July 7 2020).
-Martel, Jan, Yun-Fei Ko, John D. Young, and David M. Ojcius. “Could nasal nitric oxide help to mitigate the severity of COVID-19?.” (2020).
2. -Weitzberg, Eddie, and Jon ON Lundberg. “Humming greatly increases nasal nitric oxide.”
American journal of respiratory and critical care medicine 166, no. 2 (2002): 144-145.

Minder last, minder medicijnen,
lekkerder in je vel.

Heb je nog een vraag?

Wil je nog meer informatie over de cursus of heb je een vraag? Ik geef je graag antwoord. Stuur een bericht via dit formulier of mail info@ademgericht.nl, bellen mag natuurlijk ook. Ik kom graag met je in contact.

12 + 15 =