Buteyko
voor blazers

Als hoornist heb ik me tijdens de opleiding tot Buteyko therapeut verdiept in de ademhaling bij bespelers van blaasinstrumenten.

Veel bespelers van blaasinstrumenten hebben geleerd om volledig, diep en door de mond in te ademen. Bij snelle of lange, heftige passages kan je vaak niet anders dan door de mondhoeken ademhalen. Echter, vaak wordt teveel ademhalen een gewoonte. Zelfs bij korte passages of slechts bij een paar noten wordt er vaak al veel te veel lucht door de mond ingeademd. Als deze gewoonte eenmaal ingesleten is ontstaan er op den duur allerlei klachten, zoals: lichamelijke spanningen bij het spelen, een sneller vermoeid embouchure, benauwdheid na het spelen bij astma patiënten. Bovendien wordt er steeds meer stress opgebouwd in het lichaam wat natuurlijk niet fijn is als je een concert hebt.

Bekijken we dit vanuit de Buteyko methode dan kunnen we concluderen dat bij te diepe mondademhaling continu enorme hoeveelheden CO2 worden weggeblazen, het CO2 niveau in het bloed wordt dan veel te laag, met soms directe duizeligheid tot gevolg. Bovendien missen we het voordeel van stikstofoxide in de neusholtes.

Ik wil blazers laten ervaren hoe je met eenvoudige oefeningen meer ontspannen kunt spelen.

Workshop voor blazers

  • Je maakt kennis met de grondbeginselen van de Buteyko adem methode.
  • We gaan de Controle Pauze (CP) meten. Deze meting geeft een goede indicatie van het CO2 niveau in het bloed en daarmee krijgen we een goed beeld van de ademhaling in relatie tot de gezondheid.
  • Hoe kunnen we een buffer van CO2 aanleggen?
  • We doen oefeningen om het CO2 niveau omhoog te brengen.
  • We doen oefeningen om vooral tijdens het studeren, maar ook bij repetities en concerten zo min mogelijk CO2 te verliezen.

Het doel van deze workshop is om met deze basisoefeningen een meer ontspannen manier van spelen eigen te maken, dus meer uithoudingsvermogen en minder lichamelijke klachten.

Praktisch

  • Neem een stopwatch (telefoon), je mondstuk en eventueel je instrument mee.
  • Duur: ca 1 uur
  • Prijsindicatie: € 275,-

Wil je meer weten over mij als Hoorniste? Bezoek dan eens de website Hoorniste.nl

Minder last, minder medicijnen,
lekkerder in je vel.

Heb je nog een vraag?

Wil je nog meer informatie over de cursus of heb je een vraag? Ik geef je graag antwoord. Stuur een bericht via dit formulier of mail info@ademgericht.nl, bellen mag natuurlijk ook. Ik kom graag met je in contact.

10 + 3 =